Recepten på årets godaste julskinka

Julskinka – ett måste under juletider

Julskinkan hör till julens absoluta höjdpunkter, och har en given plats på julbordet. Här finner du två recept på två fantastiskt goda julskinkor!

Ugnsbakad julskinka

Skölj julskinkan hastigt i kallt vatten. Packa in skinkan i aluminiumfolie. Stick sedan in en termometer mitt i julskinkan och lägg den sedan med svålen uppåt i en ugnssäker form och skjutsa in den i en ugn på 75 graders värme.

Tillagningstiden är cirka en timme per kilo julskinka. När termomentern visar 70 grader är julskinkan saftig. Om du föredrar en torr skinka så ska du ta ut den ur ugnen först när termomentern visar 75 grader. När du tagit ut julskinkan ur ugnen och tagit bort termometern är det dags att låta den svalna. Klipp sedan bort nätet och dra eller skär bort svålen. Kom ihåg att spara spadet. Det kan du nämligen använda till sås eller dopp i grytan.

Oavsett om du har kokat eller ugnsbakat din julskinka så tycker nog de flesta att den skall den griljeras på slutet för att göra den extra god och för att den ska hålla måttet för att kallas en traditionell julskinka.

Griljering
Pensla en blandning av ägg och senap på din julskinka när den har svalnat. Strö över ströbröd och skjutsa in den i en 200 grader varm ugn. Låt skinkan griljeras i cirka 15 minuter eller tills den fått en fin färg. Om du vill skapa extra julstämning kan du dekorera din färdiga julskinka med hela kryddnejlikor som du sticker in på ovansidan i ett trevligt mönster.

Ofta vill man förbereda sin julskinka och då måste den förvaras ordentligt svalt, vid högst plus fyra grader, i väntan på att det skall bli dags för julbord.

Rimmad julskinka

Fyll en kastrull med vatten och tillsätt socker och salt så att saltlag bildas. Låt vattnet koka för att sedan svalna. Gnid in skinkan ordentligt med socker och salt och häll sedan kastrullen med saltlagen över. Låt skinkan ligga i lagen i fem dagar, och vänd på den med jämna mellanrum.

Häll upp vatten och låt skinkan koka i cirka två timmar. Om du använder dig av en termometer, går det bra att istället vänta tills temperaturen är 70 grader. Låt sedan skinkan svalna innan du avlägsnar svålen. Lämna lite av fettet kvar.

Griljering

Blanda ihop ägg, senap och socker i en skål, och pensla sedan röran över skinkan. Se till att pensla så att röran fördelas jämt. Strö sedan ströbröd över hela skinkan innan du lägger in den i ugnen för griljering. Ugnen ska vara på 275 grader.  Låt skinkan stå i cirka tio minuter eller tills du själv bedömer att den se färdig ut. Låt skinkan svalna och förvara den sedan kallt så att den kyls ner. Till sist skär du skinkan i mycket tunna skivor.

Ugnsbakad julskinka