Julskinkejobbarens egna recept: Pulled julskinka

Pulled julskinka – Julens trendigaste recept

Under tiden som julskinkejobbare, fick Thomas chansen att utveckla egna spännande recept, med Scans julskinkor som bas. Till dessa recept hör hans utsökta Pulled julskinka med mango och chilisalsa, som du finner här nedan. Trenden pulled pork, har under senare år blivit en het mattrend över hela världen och har även övergått till andra köttråvaror såsom kyckling, biff och – numer julskinkan! Ordet ”pulled” kommer från engelskans ”pull” och syftar till att köttet dras isär när det kokat riktigt mjukt. Pulled julskinka är en ny julfavorit att räkna med, och gör sig perfekt i såväl tortillabröd som ensam. Rätten är både god och enkel att tillaga!

Pulled julskinka med het mango och chilisalsa

Det här behöver du:

Ingredienser till pulled julskinka
• 1 rimmad julskinka av rapsgris från Scan (cirka 3kg)
• 2 msk balsamvinäger
• 4 vitlöksklyftor
• 2 röda chilifrukter
• 1 gul lök
• 1/4 purjolök
• 25 g smör
• 1/2 dl olivolja
• 8 cocktailtomater
• 3 msk flytande honung
• Svartpeppar

Tortillabröd finns att köpa i de flesta livsmedelsbutiker.

Ingredienser till mango och chilisalsa:
• 3 mangofrukter
• 2 papayafrukter
• 2 stora limefrukter
• 1 purjolök
• 1 rödlök
• 2 krukor koriander
• 2 röda chilifrukter
• 4 msk olivolja
• 2 nävar cocktailtomater
• Salt
• Peppar

Så här gör du:

Avlägsna först nätet från skinkan och skölj den sedan med kallt vatten. Ta bort eventuell svål men låt fettet vara kvar. Skär itu skinkan på mitten.

Förbered de ingredienser som ska tillagas tillsammans med julskinkan, antingen genom att skiva eller hacka dessa. Lägg ingredienserna i en gryta, och lägg sedan skinkan ovanpå. Låt grytan koka på låg värme i cirka 6-8 timmar. Värmen ska vara på 100 grader. För säkerhets skull, se till att vara hemma under kodningstiden för att passa grytan. Man vet aldrig om en olycka skulle vara framme, till exempel att grytan kokar över eller kokar torr.

Nu kan du förbered mango och chilisalsan om du vill.

När skinkan kokat färdigt, lägger du den i en skål och drar isär köttet. Använd gärna två gafflar till hjälp. Du ska dra isär skinkan tills inga stora bitar finns kvar. Häll sedan vätskan som är kvar i grytan över skinkan. Värm på de färdiga tortilllasbröden och lägg sedan köttet tillsammans med mango- och chilisalsan i brödet. Maten är sedan färdig att servera.

Mango- och chilisalsa:

Hacka eller skiva ingredienserna och blanda sedan ihop dom i en skål. Låt salsan dra i cirka en halvtimme innan du serverar i tortillas tillsammans med julskinkan.

Om du vill skapa en riktig julstämning när du serverar din pulled julskinka så kan du göra en gammeldags skinkpinne att sticka i grytan för att markera kopplingen till den traditionella julskinkan. En skinkpinne gör du enkelt genom att ta en blompinne. Svep silkespapper i flera lager runt toppen (gärna vitt och rött eller grönt. Med flera färger blir det festligare!). Pappret ska förlänga pinnen med cirka hälften av pinnens längd. Tejpa fast pappret hårt om pinnen och klipp sedan pappret i strimlor längst ut vid papprets slut och in mot pinnen. På så vis kommer pappersremsorna falla som ett vattenfall ned mot skinkgrytan (utan att vidröra den) när du sticker i pinnen.

Här får du ett recept på pulled julskinka med mango och chilisalsa